Ne maradj le az ingyenes sportfogadási tippekről! Csatlakozz Telegram csatornánkhoz! Megnézem

Felelős szerencsejáték

Kezdőlap » Felelős szerencsejáték

Játszani mindenki szeret, bizonyára te is. Ma már a legtöbb kaszinó rengeteg játékot, óriási nyereményeket, jackpotokat ígér a betérő játékosok számára. Megtapasztalhatod, hogy az online világ fejlődésével a szerencsejáték minden eddiginél szórakoztatóbbá vált! Egyre jobbak a játékok, egyre nagyobbak a nyeremények, fogadni meg már a legőrültebb dolgokra is lehet!

Emiatt egyre több híres játékost követhetsz irigykedve azért, mert nekik sikerült “bankot robbantani” és ezért szinte gondtalannak tűnhet az életük. Ráadásul látszólag ezért neked is csupán annyit kell tenni, hogy regisztrálsz egy oldalon, megadsz pár adatot, és kattintasz párat.

“Sima ügy! Egyszerű módszer, könnyű pénz!” – megszámlálhatlan játékos fejében fogant már meg ez a gondolat. Nekifognak hát nagy lendülettel…De túl sokat nyernek, vagy veszítenek, amit aztán vissza akarnak nyerni, így megint befizetnek, és így tovább. Nagyon sokan bekerültek egy ilyen ördögi körbe, ezt hívják a szerencsejáték-függőségnek.

A szerencsejáték-függőség egy veszélyes és rendkívül káros szenvedélybetegség, ami komolyan veszélyeztetheti nemcsak a saját, hanem a családod életét és testi-lelki épségét is. Ráadásul a játékfüggőség az előbbi következmények mellett további mentális problémák előidézője vagy fokozója is lehet.

Mi az a szerencsejáték-függőség?
A következő pár sorban megismerheted a játékfüggőség főbb tüneteit és a játékszenvedély bizonyos típusait. Nagyon fontos, hogy amennyiben számodra is ismerősek a leírásokban foglaltak, ez esetben:

miután elolvastad a függőség leküzdéséhez összegyűjtött tippjeinket,
nézd át a segítő szervezetek listáját,
és minden esetben kérd ki egy szakember véleményét!
A játékfüggőséget az orvostudomány is a szenvedélybetegségek közé sorolja. Ez egy ugyanolyan függőség, mint az alkoholizmus vagy a drogfüggés. A kóros szerencsejáték 2018-ban a WHO-nál a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában is önálló kódot kapott, tehát nemcsak akaratgyengeségről vagy egy rossz szokásról, hanem egy bejegyzett mentális betegségről beszélünk.

A szerencsejáték-függőség több fokozatát is megkülönböztetik:

Enyhén problémás játékosok
Az a játékos, aki időnként azt tapasztalja, hogy elveszti az irányítást a játék felett és komolyabb összeget veszít, enyhén problémás szerencsejátékosnak minősül. Az irányítás elvesztése azt jelenti, hogy a játékos nem nem tudja kontrollálni, hogy egy-egy alkalommal mekkora összeget tesz fel szerencsejátékra. Ezt ugyan a játékos felismeri, de egyedül nem mindig képes ennek leküzdésére. A jó hír az, hogy az ilyen enyhe függést egyszerű önkorlátozó módszerek alkalmazásával és szakember segítségével viszonylag könnyen le lehet küzdeni.

Alkalmi szerencsejátékosok
Bár az alkalmi szerencsejátékosok az átlagosnál magasabb összegeket veszítenek, még képesek meg-megállni, hogy állandóan játszanak, hogy a mindig a játék körül forogjanak a gondolataik. Az alkalmi játékosok esetében a szerencsejáték sokszor a stressz levezetését szolgálja és közösségi eseményekhez, leginkább féktelen szórakozáshoz kapcsolódik. Ezt az állapotot az alkalmi szerencsejátékos sokszor zavarónak találja, ez pedig stresszes állapothoz és további mentális egészségromláshoz vezethet, ha nem kap idejében szakszerű segítséget. A szakemberek ezt az állapotot a kóros játékfüggőség előszobájának tartják.

Szenvedélybeteg szerencsejátékosok, játékfüggők
A szenvedélybetegség komoly probléma, amely túlzott szerencsejáték esetén bárkinél kialakulhat. A függő játékosok rendszeresen elvesztik a kontrollt a játék felett, ezért nagyon komoly összegeket buknak. Közben felélik a pénzügyi tartalékaikat, és a pénzszerzés érdekében sokszor elítélendő módszerekhez is fordulhatnak. Ez negatívan befolyásolja a saját életminőségüket, az alapvető emberi és családi kapcsolataikat is. A játékszenvedélye miatt a függő elszigetelődik a közösségtől, sokszor teret nyer náluk az önpusztítás. A játékfüggőség komoly mentális probléma, amelynek leküzdéséhez szakszerű segítség és a támogató környezet egyaránt szükséges.

A szerencsejáték-függőség tünetei
Az alábbiakban segítséget nyújtunk ahhoz, hogy felismerd, ha te vagy más, a környezetedben élő ember netán játékfüggőséggel küzd. Fontos megjegyezni, hogy sok esetben a függő szerencsejátékos egyáltalán nem észleli vagy tudatosítja magában a függősége tüneteit, ezért szüksége lehet a környezete segítségére is.

A tünetek felismerésével kapcsolatban érdemes kikérni szakértő véleményét is.

A szerencsejáték-függőség az alábbi tünetekkel járhat:

A játékos hajlamos túlságosan elmerülni a szerencsejátékokban. Például ha játék közben sokszor elveszti az időérzékét, vagy többször is hosszú időre belefeledkezik a játékba. A külvilág ingerei nem jutnak el hozzá, lemarad a közelében történt eseményekről, jelzésekről.
A játékos megszokott életritmusa felborul. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a túlzásba vitt játék miatt jelentősen felborul a játékos megszokott élete, felcserélődnek napszakok.
Pénzügyi helyzet folyamatos, akár drasztikus romlása. A mindennapi életvitel szempontjából is komoly kihívást jelent egy idő után, hogy a játékfüggő személyek és a családjuk pénzügyi helyzete jelentősen romlik.
Romló emberi kapcsolatok. A szerencsejáték-függő ember a túlzásba vitt játék miatt először az emberi kapcsolatokat kezdi el hanyagolni, ráadásul a sok játék és a pénzügyei miatt folyamatosan konfliktusba kerül a családjával, ismerőseivel.
Hazugság, titkolózás. Számos esetben előfordulhat, hogy a szerencsejátékos hazudik, vagy megpróbálja elrejteni mások elől a valódi pénzügyi helyzetét.
Munkahelyi problémák. A fenti folyamatok gyakori következménye, hogy a függő szerencsejátékosnál sok esetben észlelhető tartós teljesítménycsökkenés a munkahelyén.
Megjelenik a depresszió. A folyamatos sikertelenség, a kialvatlanság és a társas problémák miatt megjelennek a depresszió tünetei: az állandó lehangoltság, a rosszkedv, hangulattalanság, a kilátástalanság érzése.
További mentális függőségek alakulnak ki. A depresszió és az általános életvitelbeli problémák hatására a függő játékos az önpusztításba menekülhet, alkohol- és drogfüggőség léphet fel.
Öngyilkossági kísérlet. Sajnos a játékszenvedély miatt az élet minden területén bekövetkező negatív hatások egyes játékosoknál a végső elkeseredéshez vezethetnek, ami öngyilkosságba vagy annak kísérletébe torkollhat.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kóros játékszenvedély mentális betegség. Ennek megállapítása kivétel nélkül mindig szakember feladata! Amennyiben te vagy a környezeted úgy ítéli meg, hogy az esetedben vagy egy ismerősödnél fennáll a játékfüggőség gyanúja, mindig kérd ki szakember segítségét!

A családod és a szakemberek előtt nem kell szégyellned a bukásaidat, veszteségeidet! Ahhoz, hogy a játékfüggőséget legyőzd, először őszintén szembe kell nézned a tényekkel.

Mi okozza a szerencsejáték-függőséget?
A szerencsejáték-függőség egy igen összetett probléma, kialakulása rendszerint több tényező együttes hatásának eredménye. A kialakulásának okait azért is fontos megtudni, mert az a kezelést is megkönnyítheti vagy meggyorsíthatja. Az alábbiakban részleteiben is megtudhatod, hogy pontosan milyen okokat kell feltérképezni egy szerencsejáték-függő személy esetében.

Biológiai faktorok
A szakértők szerint a szenvedélybetegségek kialakulásában bizonyos genetikai tényezők is szerepet játszanak. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan emberek, akik önmagukban is hajlamosak bizonyos szenvedélybetegségekre. Az ő esetükben rendkívül fontos, hogy már szerencsejáték-függőség kialakulásának kezdetén észleljük a jeleket, mert ezek az örökölt tényezők gyorsíthatják és súlyosbíthatják is a folyamatot.

Érdemes megjegyezni, hogy az agy működési zavarával vagy megbetegedésével összefüggő vizsgálatok során a tudósok észrevették, hogy a kezelésük során szabályozni kellett az agy játékfüggőség kialakulásáért felelős területét is. Ezek alapján kijelenthető, hogy a játékszenvedélynek biológiai okai is lehetnek.

Pszichológiai okok
Sok esetben döntő tényező lehet a szerencsejáték-függőség kialakulásában, ha a családban egyébként is jelen volt ez vagy egy más típusú függőség. A rossz családi minták, valamint a nehézségek feldolgozására képtelen személyiség egyaránt lehet a szerencsejáték-függőség mögött. Fontos még tudni, hogy a stressz megfelelő feldolgozása kulcsfontosságú a különféle szenvedélybetegségek, így a játékfüggőség kialakulásának a megelőzésében is.

A fentieken túl látni kell, hogy a különféle szerencsejátékok immáron változatos formában és széles eszközkínálaton keresztül érhetők el. A technológia arra is lehetőséget ad, hogy ezek a játékok nemcsak egyre szebbé, akciódúsabbá és szórakoztatóbbá, hanem addiktívabbá is váljanak. A játékélmény általános javulása sok játékos számára az addiktív fény- és hanghatások miatt függésben is lecsapódhat.

Társadalmi okok
Az egyszerű szórakozás igénye mellett számos játékos számára kifejezetten fontos cél a mindennapi megélhetés kiegészítése. Ez egy csalóka elvárás, sőt, csapdahelyzet forrása is lehet! Sajnos sokszor előfordul, hogy a könnyen megszerezhető nagy összegek ígérete rabul ejti a szerencsejátékost, és ez játékfüggőséghez vezet.

Bár a különféle szerencsejátékok remek kikapcsolódást nyújtanak, és esetenként akár a jackpotot is megütheted, ki kell mondani, hogy néhány elenyésző kivételtől eltekintve a szerencsejáték sosem lesz egy játékos és a családja megélhetésének a fő forrása!

Társuló negatív hatások
A szerencsejáték-függőség önmagában is egy veszélyes szenvedélybetegség, amely képes családok életét romba dönteni. Mindezeken túl azonban számos egyéb mentális probléma kialakulását is elősegítheti.

Sok szerencsejáték-függő esetében megfigyelték, hogy magasabb a függőség kialakulásának esélye, ha a személy alapvető személyiségjegyei között szerepel a depresszióra, az idegességre való hajlam. Esetükben kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a függőségüket még idejében szakszerű módszerekkel kezeljék.

Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a szerencsejáték-függőség más mentális problémákat is előidéz, például alkohol- vagy drogfüggőséget. Emellett sajnos további más önpusztító folyamatok is elindulhatnak.

A túlzásba vitt szerencsejáték negatív hatásai
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a túlzott szerencsejáték az élet minden területén problémákat okoz.

Egy szerencsejáték-függőségben szenvedő személy viselkedése

veszélyezteti a saját és közvetlen környezete fizikai és mentális egészségét.
kockáztatja az anyagi biztonságát, megélhetését.
rombolja a társas kapcsolatait.
elősegíti további káros függőségek kialakulását.
Most nézzük meg részletesen, hogyan érhetők tetten ezek a káros folyamatok a gyakorlatban!

1. Hogyan veszélyeztetheti a játékfüggő a saját és közvetlen környezete fizikai és mentális egészségét?

A családja és az ismerősök számára nemcsak a függő játékos megváltozott viselkedése okoz problémát. A szerencsejáték-függőség kialakulása folyamatosan egyre súlyosbodó konfliktusokhoz vezethet, amely további személyes problémákat okozhat. A életmódjában bekövetkezett változás rontja a függő játékos általános egészségi állapotát is.

A szenvedélybeteg emberek környezetében sajnos sokszor jelent kihívást és veszélyt az agresszív viselkedés és az erőszak is. Ez kortól és nemtől függetlenül mindenkire fenyegetést jelent.

2. Milyen módon kockáztatja egy játékfüggő a saját anyagi biztonságát, megélhetését?

A rendszeres játék könnyen rengeteg pénzbe kerülhet, amit a saját vagyon és a tartalékok felélése után a függő játékos gyakran baráti vagy más helyről származó kölcsönökből fedez. Továbbá a függőség sokszor oda vezet, hogy a játékos végül elveszíti munkáját, ami tovább súlyosbítja helyzetét. Sajnos előfordulhat, hogy egy függő szerencsejátékos (főleg a munkájának elvesztését követően) akár törvénytelen eszközökhöz folyamodik a játékhoz szükséges pénz előteremtése érdekében.

Erre a problémára sajnos az egyetlen járható kiutat az önkorlátozás és hosszú terápia alkalmazása jelenti.

3. Hogyan rombolja egy játékfüggő személy a társas kapcsolatait?

Egy függő játékosnak a családi és baráti kapcsolatai is megsínylik ezt az állapotot. Ez egy idő után további feszültségekhez vezethet, ha a pénzügyi nehézségei miatt az ismerőseitől kér kölcsön, amit aztán nem tud megadni.

A társas kapcsolatokra a fentieken túl azért is veszélyes a játékfüggőség, mert egy idő után a függő játékos szinte minden idejét és maradék energiáját a játékra fordítja, miközben hanyagolja a meglévő kapcsolatait.

Idővel a függő szerencsejátékos szinte teljesen elszigetelődhet környezetétől.

4. Miért segíti elő a játékszenvedély további káros függőségek kialakulását?

A szerencsejáték-függőségben érintett személy a depresszió, a társas kapcsolatokban tapasztalható visszaesés, a pénzügyi nehézségek miatt önpusztításba menekülhet. Alkohol- és drogproblémák is társulhatnak a játékfüggéshez.

A depresszió és a káros szenvedélyek nem csupán a játékos pszichéjét veszélyeztetik, hanem a fizikai épségét és az egészségét is károsítják. Sajnos ez odáig fajulhat, hogy az ebbe az állapotba beleragadt játékosok öngyilkosságba menekülnek.

A játékfüggőség mint mindennapos probléma
Magyarországon régóta igen súlyos problémát jelent a szerencsejáték-függőség. A szakértői becslések szerint hazánkban százezreket érinthe. Ehhez a nagyságrendhez képest még mindig csak kevesen élnek az önkorlátozás különféle kérhető módjaival (bővebben erről lejjebb).

A Szerencsejáték Zrt. nemzetközi módszertanok alkalmazásával az elmúlt 12 esztendőben több kutatást is végzett, amelynek témája a szerencsejáték-függőség hazai helyzete volt. A jelenleg legfrissebb adatok alapján hazánkban 2018-ban 4,3 százalék volt a játékfüggők aránya.

A kutatás alapján a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportot a 30-49 éves, falvakban vagy kistelepüléseken élő férfiak jelentik. Körükben egyébként több más társadalmi probléma is fokozottabban jelen van, amelyek a játékfüggőséggel kölcsönösen erősíthetik egymást. Fontos azonban tudni, hogy a szenvedélybetegségek nem válogatnak, a játékfüggésnek sajnos bárki áldozatul eshet.

Fontos megjegyezni, hogy a magyarországi kaszinókból és kártyatermekből egy játékos 2016 óta kérheti önkéntesen, hosszabb vagy rövidebb időtartamra is a saját kitiltását. Ez idő alatt a Szerencsejáték Felügyelet:

a kaszinók tekintetében több mint 13 ezer önkorlátozó kérelmet bírált el,
a különféle kártyatermekből pedig közel 300 embert tiltott ki.
Biztató jelnek is lehet tekinteni, hogy évről-évre többen igénylik ezt az önkorlátozási módot, de a szakértők szerint ennél sokkal több embernek lenne rá szüksége.

Emellett több esetben is előfordult, hogy a bíróság játékfüggőség miatt cselekvőképesség miatti korlátozást rendelt el egy-egy szerencsejátékos esetében.

Hogyan küzdhető le a játékfüggőség?
A szerencsejáték-függőség leküzdéséhez komplex eszközrendszert kell alkalmazni.

A teljes tünetmentességhez együttesen szükség lehet:

az érintett játékos szándékára,
a család, illetve az ismerősök támogatására,
a szakemberek által alkalmazott terápiás módszerekre,
esetenként akár gyógyszeres kezelésre,
valamint az önkorlátozási stratégiák alkalmazására.
Fontos, hogy a szenvedélybetegségek elleni küzdelemnek az önkorlátozás különféle módjai a legfontosabb eszköze! Az erre való tekintettel a megbízható, korrekt módon működő online kaszinóknál is elérhetőek a különféle korlátozó eszközök és segítségek.

Az alábbi önkorlátozó módszerek hatékonyan és eredményesen tudják enyhíteni a játékfüggőség tüneteit és következményeit:

Befizetési limit beállítása

Ennek segítségével a játékos beállíthatja, hogy milyen időközönként mekkora összeget fizethet be az oldalra. A szakértők szerint az online térben különösen figyelni kell arra, hogy elkerüljük a függőséget, itt ugyanis a készpénz hiánya miatt a játékosok kevésbé érzékelhetik a pénzhasználatot.

Veszteség limit megszabása

A veszteségi limit beállításával maximalizálható, hogy egy adott időszakon belül a játékos legfeljebb mekkora összeget veszíthet. Néhány játékba a grafika, az élvezetes játékmenet és a nagy összegű nyeremények ígérete miatt egészen könnyű belefeledkezni. Emiatt jól jöhet, ha az elbukható összeg maximumát előre korlátozzuk. A legtöbb online szerencsejáték platform számos beállítási lehetőséget kínál erre, és a megbízható oldalak arra is figyelnek, hogy ezek ne legyenek egykönnyen módosíthatóak.

A napi szinten eltöltött játékidő korlátozása

Az egyik potenciális veszélyes helyzet, amikor a játékos odaragad a képernyő elé. Ha be van állítva egy időlimit, annak leteltekor az oldal automatikusan megszakítja a játékot. Rendkívül hasznos segítség tud lenni, nyugodtan használjuk!

Kaszinókból történő időleges kitiltás kezdeményezése
A Magyarországon bejegyzett szerencsejáték-szervezőknél elérhető önkorlátozási lehetőségekért keresd fel a Szerencsejáték Felügyelet honlapját, ott keresd a Játékosvédelem menüpontot. Szerencsére évről-évre növekszik azon játékosok száma, akik élnek ezzel a lehetőséggel, így számukra a játék valóban játék maradhat!

Hogyan segítsek egy játékfüggő ismerősömnek vagy családtagomnak?
Előfordulhat, hogy a környezetedben szerencsejáték-függő személy él, akinek segíteni szeretnél. Az alábbi gyakorlatban is alkalmazható módszerek segítségével hatékonyan segítheted a szerencsejáték-függő családtagod vagy ismerősöd.

Kérj szakértői segítséget!

Az első és legfontosabb segítség a játékfüggő személy számára, ha a probléma észlelését követően szakember segítségét kérjük. A tapasztalt szakértők sajnos nap mint nap találkoznak ilyen esetekkel, sokan közülük specializálódnak a szenvedélybetegségekre és az azok leküzdését szolgáló módszerekre. Ez hatékony segítséget jelenthet az általad ismert személy számára is!

Legyél gyors!

Kétszer segít, aki gyorsan segít! Minél hamarabb megkapja egy szerencsejáték-függő személy a megfelelő segítséget, annál inkább minimalizálható a lehetséges veszteség. Ez nem csupán anyagiakban mérhető, számos szenvedélybeteg embernek a testi épsége és az élete is veszélybe kerülhet a betegsége miatt! A gyors támogatás azért is fontos, hogy elkerüljük, hogy a játékszenvedély elhatalmasodjon a függő személy felett.

Olvass utána, tájékozódj!

A szenvedélybetegségekről a szakkönyvek mellett rengeteg információ megtalálható az interneten, így a játékszenvedélyről is. A keresők jó kiindulási alapot jelentenek, de számos fair módon működő szerencsejáték-szervező, online sportfogadó iroda vagy kaszinó oldalán is pontos és megbízható információkat találhatsz az önkorlátozásról és a különféle segítő szervezetekről, közösségekről. A legtöbb önkormányzat és kórház szintén megfelelő információforrás lehet.

Lépj be hozzátartozói csoportokba!

A játékszenvedély az egész család életét befolyásolja, mert az az anyagi nehézségek mellett egyéb feszültségeket és nehézségeket okozhat. Jó hír azonban, hogy nem csupán a függő szerencsejátékosok számára alakultak ki online segítő közösségek, számos támogató csoportban a játékfüggő személy családtagjait is várják. Ha a közvetlen környezetedben függő szerencsejátékos él, érdemes belépni egy ilyen hozzátartozói segítő csoportba.

Egy jól működő csoportban egy játékos családtagja hasznos ötleteket és lelki támogatást is kaphat a nehéz helyzetek és időszak átvészeléséhez. Ráadásul ezek a közösségek a legtöbbször arra is lehetőséget biztosítanak, hogy anonim maradhass.

Ne veszítsd el a reményt!

Sok játékfüggő esetében rendkívül nehéz és hosszadalmas lehet a leszokási folyamat. Sajnos gyakran előfordul, hogy a terápiát követően egy-egy játékos visszaesik a korábbi állapotába. Emiatt különösen fontos, hogy kitartóan segítsük és támogassuk a szerencsejáték-függő személyt akkor is, ha az éppen nehéz időszakot él át.

Ajánlj neki a szakmai segítő oldalakat, anyagokat!

Néha már az is segítséget jelenthet egy játékfüggő személy számára, ha megbízható és pontos információkhoz jut az állapotáról. Ez segít számára felismerni a saját szerencsejáték-függőségét, ami az első lépés a gyógyulási folyamatban. Ha nem bízol az internetes oldalakban, keress szakkönyveket vagy ezzel foglalkozó újságcikkeket!

A szerencsejáték-függőséggel kapcsolatban a Szerencsejáték Zrt. külön online tesztet is elérhetővé tett, amelynek kitöltésével eldöntheted, hogy szükség van-e szakember segítségére.

Segítsd, hogy elkerülje az öngyilkosságot!
Sajnos a játékfüggő emberek a kapcsolódó negatív hatások és egyéb szenvedélybetegségek miatt az önpusztítás és az öngyilkosság szempontjából különösen veszélyeztetettek. Az ő esetükben kiemelten fontos, hogy figyelj rájuk, segítsd őket, és ha azt tapasztalod, hogy reálisan felmerülhet az öngyilkosság kísérlete, feltétlenül kérd szakember segítségét!

Magyarországon a Szerencsejáték Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös telefonvonalat és e-mail-címet tart fenn a szerencsejáték-függők megsegítésére. Ezen a számon a játékos mentálhigiénés szakemberekkel beszélgethet problémáiról, támogatást kaphat a gondjai leküzdésére.

Ez a telefonvonal biztosítja

teljes anonimitást,
a beszélgetések során elhangzó információk bizalmas kezelését,
a szakszerű segítséget és támogatást.
Alternatívák a játékfüggő személyek számára
A szerencsejáték ma már legalább annyira szórakozás és kikapcsolódás, mint lehetőség a pénzszerzésre. Fontos, hogy a függő személy számára a játék helyett hasznosabb alternatív kikapcsolódást is kínáljunk.

Irány a szabadba!
Segíthet a problémák leküzdésében, ha a játékfüggő személyt kivisszük a szabadba. Itt szóba jöhetnek olyan tevékenységek, mint a túrázás, vagy akár a különféle extrém sportok. Ezek során szintén szintén előállhat egy izgalmi faktor, ami a leginkább hiányozhat egy szenvedélybeteg szerencsejátékos számára. Fontos azonban átgondolni ezt is, hiszen ha a játékfüggő személy problémája a sportfogadás, akkor ne vidd olyan helyre, ahol ezzel találkozhat.

Emellett azzal is tisztában kell lenni, hogy ma már az okostelefonok segítségével szinte bárhol játszhat egy játékos, ami komoly kihívást jelenthet a számára és a kísérőjének is.

Közös társasjáték
A közös társasjáték nemcsak szórakoztató időtöltés, de jó módszer arra is, hogy szemmel tartsd a játékfüggő személyt. Játék közben lehetőség nyílik beszélgetésre, amely során a sebezhető állapotban lévő személy érezheti a támogató szándékod, te pedig további információt szerezhetsz az állapotával kapcsolatban. Számos olyan társasjáték érhető el, amely az asszociációs képességet és az együttműködést díjazza.

Kreatív alkotások
Sok mentális betegség leküzdésében alkalmaznak a szakemberek alkotói folyamatokat. Ez segíti a rehabilitációt, ráadásul a játékfüggő személy energiáit valamilyen kreatív munkafolyamatba csatornázza be. Ilyen kreatív alkotófolyamat a rajzolás, festés, kézművesség, szobrászat, vagy akár a fényképezés is.

Önkéntes munka
A szerencsejáték-függőség egyik negatív következménye, hogy a játékos elszigetelődik az ismerőseitől, a családjától. Az önkéntes munka vállalása a társadalomba történő visszatérést is segítheti. Ezzel a szerencsejátékos újratanulhatja a társas érintkezést, új emberi kapcsolatokat építhet, és az idejét is hasznosan tölti el. Sok segítő csoport is ajánl ilyen lehetőségeket, érdemes ezeket feltérképezni.

Meditáció
Furcsának tűnhet, de a meditáció sokszor segíti a függőségek leküzdését. A lelassulás és az önreflexió ellazítja és megnyugtatja a játékfüggő személyt, a befelé figyelés pedig a terápiák szerves része is egyben. Manapság az interneten szinte megszámlálhatatlan oldal foglalkozik különféle meditációs technikák és módszerek ismertetésével. Ráadásul többségükért még fizetni se kell, ingyenesen elérhetőek bárki számára.

Sütés-főzés
Ez azért is lehet jó módszer a játékfüggőség tüneteinek enyhítésére, mert a legtöbb esetben nem szükséges hozzá semmilyen okoseszköz vagy drága kütyü, leköti a figyelmet és hasznos is egyben. Szerencsés esetben a főzés akár egy új hobbivá is válhat, ami kiutat jelent a függőségből. Társaságban, de akár egyedül is űzhető.

Tények és tévhitek a játékfüggőségről
Az alábbiakban a szerencsejáték-függőséggel kapcsolatos legyakoribb tévhitekről mutatunk be néhányat. Ezek ismertetése is azt a célt szolgálja, hogy a legmegfelelőbb segítséget és módszert találd meg a függőség leküzdésére.

Tévhit: a szerencsejáték nem okoz függőséget, bármikor könnyen abba lehet hagyni.
Tény: a túlzásba vitt szerencsejáték függőséget és ehhez társuló más problémákat is okozhat. A különféle szerencsejátékok során az egyes játékosok szinte eufórikus élményeket élnek át, amely arra ösztönzi őket, hogy újra és újra a játékasztalhoz üljenek. Előfordulhat, hogy a függő játékosok egész napokat, éjszakákat játszanak át anélkül, hogy aludnának. Nem ritka, hogy egyes szerencsejáték-függők az állandó játék miatt esetenként enni is elfelejtenek.
Emiatt a függőség leküzdéséhez szinte minden esetben érdemes szakértő segítségét kérni.

Tévhit: a szerencsejáték-függőséget elég egyszer legyőzni.
Tény: a játékfüggőség súlyos szenvedélybetegség, ezért kifejezetten fontos elkerülni, hogy a játékfüggő személy a korábbi állapotba visszaessen. Erről többféle módszert is találhatsz az interneten, de minden módszerben az a közös, hogy a tünetmentes állapot eléréséhez folyamatos önkorlátozásra és a szabályok következetes betartására lesz szükség.

Tévhit: a szerencsejáték-függőség örökölhető betegség.
Tény: Bár több kutatás is született a témában, mégis látni kell, hogy a szerencsejáték-függőség más szenvedélybetegségekhez hasonlóan egy rendkívül összetett problémahalmaz. A kialakulásában szerepet játszhatnak a biológiai tényezők is, de nagyon fontosak emellett a különféle pszichológiai folyamatok és a társas kapcsolatok is. A szakemberek emiatt a játékfüggő személyeket többféle életmódváltást elősegítő módszerrel és terápiával is kezelik.

Tévhit: létezik olyan biztos szisztéma, amivel a szerencsejátékokon nyerni lehet.
Tény: Ez a függő játékosok egyik leggyakoribb tévedése. Manapság a különböző szerencsejátékok készítői igen bonyolult számítógépes véletlenszám-generátorokat építenek be a játékokba, amelyek kiismerése emberi fejjel szinte képtelenség. Mégis sok szerencsejátékos meg van arról győződve, hogy tudja a nyeréshez “tuti” szisztémát, ami persze a leggyakoribb következménye egy komoly bukás, rosszabb esetben pedig függőség alakul ki.

Tévhit: a szerencsejáték-függőség egyszerűen gyógyítható.
Tény: A szerencsejáték-függőség egy mentális betegség, amely esetében a gyógyszeres kezelés csak kiegészítő lehetőség. A játékfüggőség egy olyan állapot, amiből nem lehet kigyógyulni, viszont a személy élete tünetmentessé tehető, és jó esetben akár a probléma előtti életmód is visszaállítható. Éppen ezért ha valakinél játékfüggőség áll fenn, akkor a további élete során folyamatosan alkalmaznia kell az önkorlátozást és terápia során elsajátított egyéb módszereket.

Segítő szervezetek játékfüggők számára
Szerencsére manapság egyre több olyan intézmény és szervezet működik, amely hatékony szakmai segítséget nyújt a különféle szenvedélybetegséggel küzdő emberek számára. Külön, kifejezetten a szerencsejáték-függő emberek támogatásával is foglalkoznak szervezetek már Magyarországon is.

Névtelen Szerencsejátékosok közössége – nem vagy egyedül!
A játékfüggőség rengeteg embert érint világszerte, így Magyarországon is. A szerencsejáték-függők névtelen közösségéhez bárki csatlakozhat, aki abba szeretné hagyni a játékot. A játékfüggő személy ebben a közösségben olyanoktól kaphat erőt és támogatást, akik ismerik a problémáját, megtapasztalták azt, és küzdeni szeretnének ellene.

Gambling Therapy – leszokás otthon
Ez az egyik legjobb és legsokoldalúbb külföldi oldal a témában. Az angol és magyar nyelven is elérhető weboldalon önsegítő módszerek, online támogató csoportok és fórumok is működnek. Az oldalon a szerencsejáték-függőség elleni terápiát segítő mobilalkalmazást is letölthetsz, amely tesztekkel, gyakorlatokkal és egyéb módszerekkel segíti a leszokást.

Be Gamble Aware – segítség angol nyelven
Az egyik legismertebb szerencsejáték-függőség ellen alapított nemzetközi közösség az Egyesült Királyságból indult BeGambleAware. Ezen az oldalon angol nyelven találhatsz hasznos, a leszokást segítő gyakorlati tippeket. Az oldal segít megérteni a játékfüggőséget, és egy támogató telefonos vonalat és e-mail-címet is fenntart a hozzá fordulók számára (angol nyelven).

Új kaszinók
Regisztrálj a 100% bónuszért 150.000 Ft-ig+ 200 ingyenes pörgetésért
Regisztrálj a 400.000 Ft-os Üdvözlő csomagért
Regisztrálj a 100% befizetési bónuszért 200.000 Ft-ig
Regisztrálj a 100% bónuszért 150.000 Ft-ig+ 200 ingyenes pörgetésért
Regisztrálj a 120.000 Ft bónusz + 300 ingyenes pörgetésért
Regisztrálj a 400.000 Ft bónusz + 150 ingyenes pörgetésért